Міжнародний день ″Лікарі світу – за мир″

Міжнародний день ″Лікарі світу – за мир″ започатковано організацією ″Лікарі світу за запобігання ядерній загрозі″. Організація заснована в 1980 році у Франції американським професором кардіології Гарвардського інституту громадського здоров’я Бернардом Лаун і радянським доктором медичних наук, директором Всесоюзного кардіологічного наукового центру АМН СРСР Євгеном Чазовим, в результаті відокремлення від іншої знаменитої міжнародної організації ″Лікарі без кордонів″. За свою діяльність у 1984 році організація була відзначена премією ЮНЕСКО, а в 1985 році була удостоєна Нобелівської премії миру за заслуги в інформуванні громадськості й зміні свідомості людства на користь миру. Відтоді великі відділення ″Лікарів світу″ з’явилися у багатьох країнах, включаючи США, Швецію і Нідерланди.

Міжнародний день ″Лікарі світу – за мир″ відзначається в річницю бомбардування японського міста Хіросіми – 6 серпня 1945 року. В результаті вибуху загинуло понад 130 тисяч жителів міста, з них 78 тисяч — миттєво. Без житла залишилися десятки тисяч людей, а саме місто перетворилося на палаючі руїни. Хіросіма – символ боротьби проти зброї масового знищення. Дата трагедії в Хіросімі і необхідність медичної допомоги на полі військових дій були причиною для створення не святкового, а скорботного дня, щоби вкотре нагадати людству, що може статися від рук самої людини. Цей день служить для інформування та нагадування про людські трагедії, про роль лікарів в боротьбі за мир, міжнародний рух працівників охорони здоров’я, діяльність якого спрямована на запобігання ядерного конфлікту і заохочення ядерного роззброєння та в запобіганні війни в цілому.

Сьогодні Лікарі світу – незалежний гуманітарний рух. Медична спільнота, що працює вдома і за кордоном, надає нужденним людям доступ до охорони здоров’я. Завдяки 400-м програмам у 80 країнах, в яких беруть участь більш ніж 3000 добровольців – медиків.

Щиро дякуємо всім медичним працівникам, які самовіддано працюють сьогодні в зоні АТО, лікарям в Сирії, в Африці – по всій Землі і в Україні, всім рядовим медичної служби, які рятують і оберігають людські життя.

Публікації на цю тему

Міжнародний день ″Лікарі світу – за мир″ започатковано організацією ″Лікарі світу за запобігання ядерній загрозі″. Організація заснована в 1980 році у Франції американським професором кардіології Гарвардського інституту громадського здоров'я Бернардом Лаун і радянським доктором медичних наук, директором Всесоюзного кардіологічного наукового центру АМН СРСР Євгеном Чазовим, в результаті відокремлення від іншої знаменитої міжнародної організації ″Лікарі без кордонів″. За свою діяльність у 1984 році організація була відзначена премією ЮНЕСКО, а в 1985 році була удостоєна Нобелівської премії миру за заслуги в інформуванні громадськості й зміні свідомості людства на користь миру. Відтоді великі відділення ″Лікарів світу″ з’явилися у багатьох країнах, включаючи США, Швецію і Нідерланди. Міжнародний день ″Лікарі світу – за мир″ відзначається в річницю бомбардування японського міста Хіросіми - 6 серпня 1945 року. В результаті вибуху загинуло понад 130 тисяч жителів міста, з них 78 тисяч — миттєво. Без житла залишилися десятки тисяч людей, а саме місто перетворилося на палаючі руїни. Хіросіма - символ боротьби проти зброї масового знищення. Дата трагедії в Хіросімі і необхідність медичної допомоги на полі військових дій були причиною для створення не святкового, а скорботного дня, щоби вкотре нагадати людству, що може статися від рук самої людини. Цей день служить для інформування та нагадування про людські трагедії, про роль лікарів в боротьбі за мир, міжнародний рух працівників охорони здоров'я, діяльність якого спрямована на запобігання ядерного конфлікту і заохочення ядерного роззброєння та в запобіганні війни в цілому. Сьогодні Лікарі світу - незалежний гуманітарний рух. Медична спільнота, що працює вдома і за кордоном, надає нужденним людям доступ до охорони здоров’я. Завдяки 400-м програмам у 80 країнах, в яких беруть участь більш ніж 3000 добровольців - медиків. Щиро дякуємо всім медичним працівникам, які самовіддано працюють сьогодні в зоні АТО, лікарям в Сирії, в Африці - по всій Землі і в Україні, всім рядовим медичної служби, які рятують і оберігають людські життя.